Woning, Merelbeke

De opdrachtgever kocht een perceel in een uithoek van een nieuwe verkaveling te Merelbeke. Het terrein grenst bijgevolg aan oudere verkavelingen met volgroeide tuinen en vroegere paardenweides. Het programma is duidelijk. Een woning met drie slaapkamers met een bescheiden uitdrukking. Het Sugden House van de architecten Alison en Peter Smithson – het boegbeeld van bescheidenheid, alledaagsheid en huiselijkheid – wordt bij de ontwikkeling van de woning dan ook als inspiratiebron gebruikt.

Er wordt gestreefd naar een grote interne transparantie. Hiertoe worden visuele relaties gelegd tussen verschillende plekken in het huis en met diverse sferen van de tuin. De ruimtelijkheid van het interieur is groot ondanks het compacte, sterk afgelijnde volume. Enerzijds worden de noodzakelijke elementen van een huis op een heel bewuste manier gematerialiseerd. Alles krijgt zijn specifieke plaats: de schouw, het raam, de goot, de afvoerpijp, … De traditionele details worden niet geïnterpreteerd, maar op een juiste plaats gepositioneerd. Anderzijds worden een aantal clichés van de traditionele ‘open bebouwing’ onderuit gehaald of getransformeerd. Zo is er geen achterdeur en wordt de garagepoort samen met de inkomdeur als één geheel buiten de woning geplaatst.

Bovendien beogen we eenzelfde kleurenpalet te hanteren bij de keuze van de gevelmaterialen: rode gevelstenen, rode dakpannen, rood koper en houten schrijnwerk met een roest patina. Door eenzelfde kleur te gebruiken worden de gevelelementen op een minder expliciete wijze tegenover elkaar gesteld. De woning heeft, door zijn slankheid, veeleer de uitdrukking van een eenzame rijwoning dan van een vrijstaande villa. Door conflicten en tegenspraak toe te voegen aan het typische beeld van de ‘open bebouwing’ in de verkaveling wordt op een terughoudende manier kritiek geuit tegen roekeloos grondgebruik en pronkerige droomvilla’s.

OpdrachtBouwen van eengezinswoning, 2005 - 2007
Opdrachtgeverconfidentieel
LocatieMerelbeke
Algemene aannemingPieters Bouwtechniek (Ruwbouw), Frank Deblander (Buitenschrijnwerk) en Pedro Desmet (technieken)
FotografieReinhart Cosaert
ReferentieAlison Smithson, Sugden House