Woning, Desselgem

De architecturale uitdrukkingsvorm van het huis in Desselgem is onlosmakelijk verbonden met het uitdrukkelijk verlangen van de opdrachtgevers om niet ‘modern’ te bouwen. Het beeld van de landelijke hoeve met een duidelijke architecturale grafiek hebben dan ook in zeer sterke mate het ontwerp voor de woning beïnvloed.

Het kritisch waarnemen van dit archetypisch beeld, het nadien te transformeren en te onttrekken aan haar oorspronkelijke betekenis, leidt tot een architectuur die zinspeelt op de traditionele hoeve. Tegelijk wil het ontwerp eerder een interpretatie zijn van de oorspronkelijke oervorm (woning met wolfsdak) dan een kopie. Door het over- en onderdimensioneren, het expliciteren van de architecturale elementen en het duiden van de correcte plaats van de bouwelementen staat het gebouw in contrast met zijn oorspronkelijke verschijningsvorm als oude landelijke hoeve.

Het gevraagde bouwprogramma wordt ingevuld rondom een centrale traphal met bovenlicht. De situering van de traphal in het centrum van de woning verhoogt het ruimtegevoel en verbindt de gelijkvloerse verdieping met de eerste verdieping. De eenvoudige planopbouw en structuur laten een flexibel gebruik van de ruimtes toe. Verwacht wordt dat deze architectuur voldoende weerstand zal kunnen bieden aan elke verandering in de tijd.

OpdrachtBouwen van een eengezinswoning, 2001 - 2003
Opdrachtgeverconfidentieel
LocatieDesselgem
Algemene aannemingYves Vandorpe, Desselgem (Ruwbouw en afwerking); Eddy Lampaert, Desselgem (Daktimmerwerk en schrijnwerk ); Ivan Verbrugge, Desselgem (CV en sanitair)
FotografieReinhart Cosaert
PublicatieJonge architecten in Vlaanderen, "De dingen zijn de enige verborgen betekenis der dingen." Internationaal Kunsten Centrum deSingel in Antwerpen, 29.09.2001 tot 09.12. 2001