Woonuitbreiding, Ledeberg

Wie per tram of per wagen door de bedrijvige Ledebergstraat dendert, kan nauwelijks vermoeden dat achter één van die gevels een oase van rust en ruimte schuilgaat. Er wordt een sequens van tussenruimtes gecreëerd die een buffer vormen tussen de drukke straat en het rustige familieleven.

Het voorportaal met een bakfiets en een driewieler vormt een eerste buffer. De eliminatie van “koning” auto creëert een eerste afstand met de drukke rijweg. Een functionele box – die zowel sanitair, vestiaire als werktablet bevat – genereert een bijkomende kreukelzone en scheidt het fietsenportaal van de eigenlijke leefruimte. Hierdoor beschikt de keuken over een introvert karakter, terwijl zij toch gekenmerkt wordt door een grote interne openheid. Deze openheid wordt gerealiseerd door middel van een kamerbreed raam met zicht op de stadstuin, aangevuld met een centrale vide met bovenlicht die het ruimtegevoel verhoogt en de keuken met de bovenliggende hobbykamer bindt. Op de verdieping neemt men eenzelfde tendens waar. Vanuit de badkamer houden de bewoners via een speels raam subtiel contact met elkaar. De drie kinderkamers zijn onderling erg verweven doordat één zich als een kraaiennest in de nok boven de andere uitspant en de verticale circulatie cirkelt langs hoger beschreven vide.

Het geheel wordt gekenmerkt door een ruwe afwerking. Dit vloeit voort uit een groot respect voor de aangewende materialen, hun karakteristieke eigenschappen en de inherente wens van de bouwheer om geen steriele ruimtes te creëren. Bij de verbouwing van deze rijwoning werd dan ook veelvuldig gebruik gemaakt van authentieke materialen en elementen. Zo werd het plan gekneed naar de oorspronkelijke trap, bleef de voorgevel onaangeroerd en werd een eerlijke, maar eigentijdse achtergevel gerealiseerd.

OpdrachtVerbouwing en uitbreiding van een rijwoning, 2006 - 2007
Opdrachtgeverconfidentieel
LocatieLedeberg, Gent
Algemene aannemingPieters Bouwtechniek (Ruwbouw), Frank Deblander (Buitenschrijnwerk), Pedro Desmet (CV en Sanitair) en Benelec (elektriciteit)
FotografieReinhart Cosaert