Een toren van 30 meter bouwen binnen een strak afgelijnd bouwbudget vraagt om een eenvoudig en rationeel bouwconcept. Tegelijk wensen we de toren ook als een volume te laten werken; volle wanden met een paar goed gekozen openingen om het landschap te aanschouwen tijdens de beklimming of afdaling. We voorzien een licht gevelmateriaal; zowel in gewicht als in kleur. De toren bestaat uit een staalstructuur bekleed met metalen golfplaten in een gebroken wit. Het volume is een getrapte en abstracte sculptuur, waarop hier en daar kleur wordt voorzien.
Enkele hoeken worden uitgewerkt met een hemels blauw. Door deze ingreep ontstaat een verwarrend effect wanneer de lucht de kleur benadert van de blauwe hoeken. De schuifpoort, balustrades en het ronde raam brengen nog meer kleur binnen het gegeven.
De sculpturale vormentaal komt samen met een uitgekiende ver- ticale circulatie, waarbij tijdens de beklimming interessante en ruimtelijke ervaringen ontstaan. De route bestaat uit een schakeling van trappen die, onderbroken door platformen en ‘kamers’, een continue ontdekkingstocht vormen. De trappen lopen in diverse vormen omhoog en zorgen op die manier voor een parcours dat de wandelaar gidst langs meerdere gevelopeningen en van binnen naar buiten. Zo krijgt de bezoeker meerdere (gekadreerde) verge- zichten te zien, telkens op een andere hoogte en met een andere natuurbeleving. Een tocht van aan de boomwortels tot ver boven de kruin.
Een statig betonnen inkomportaal nodigt de bezoeker uit om de toren te betreden. Binnenin is de toren voorzien van een tribune. Zo wordt de toren plots ook een ingetogen theater, waar een groep kan worden toegesproken, beschut van regen en wind. Daarnaast kan de toren, dankzij de poort, ook omgetoverd worden tot een podium en achtertoneel, voor een groter publiek dat zich ver over de grasvlakte kan verspreiden.
Eenmaal onderweg naar boven doorkruist de trap telkens een nieuwe binnenruimte. Deze verschillende ‘kamers’ genieten van een grote flexibiliteit en kunnen dienstdoen om (tijdelijke) tentoon- stellingen te houden, groepen toe te spreken of even te pauzeren (zonder de andere bezoekers te hinderen). Wanneer de bezoeker de top bereikt kan hij genieten van het weidse uitzicht en van di- chtbij een blik werpen op de ‘torenhaan’. Een eeuwenoud alternatief voor de buienradar dat we nieuw leven willen inblazen. Elke fietser in de buurt heeft zicht op de windwijzer en kan aan de hand van de windrichting bepalen hoe zijn fietstocht moet worden aangevangen. Een kunstwerk, met een educatieve functie, dat in de buurt van het Bergmolenbos niet kan ontbreken.
Het verharde pad, dat vanuit de Bergstraat naar de toren loopt, voor- ziet een vlotte toegankelijkheid tot onder de toren. Om de ervaring van 30m hoogte voor iedereen toegankelijk te maken, voorzien we onderaan in de toren een beeldscherm waarop live camerabeelden worden getoond.