Uitbreiding brandweerkazerne, Gent

De vraag tot uitbreiding van de huidige kazerne resulteerde snel in de beslissing tot het ontwerpen van een vrijstaand nieuwbouwvolume veeleer dan een aanbouw tegen de bestaande brede armen van de U-vormige kazerne. Het nieuwe vrijstaande volume dient een nieuw herkenningspunt te worden voor de bestaande brandweersite. De optimale werking van het af te leggen traject van de brandweerwagen bij het toekomen én bewegen over het terrein vormt hierbij de prioriteit. Het nieuwe gebouw is een compact en efficiënt hoofdvolume met achterliggende stelplaatsen. In zijn verschijningsvorm zoekt de nieuwe kazerne aansluiting bij de aanwezige historisch-industriële context. Een baksteenarchitectuur van grote vrijstaande volumes. Elk met een uitgesproken vormelijkheid, typerend voor een tijdperk. Het nieuwe gebouw sluit aan bij de dienstgebouwen rondom de huidige kazerne maar neemt door zijn expliciete identiteit toch een signaalfunctie op. Het nieuwe volume toont zich in een hoger kopgebouw dat zich uitstrekt over 4 bouwlagen met hellende daken. Deze daken refereren aan de achterliggende stelplaatsen die hun vormentaal ontlenen aan typerende baksteen magazijnen. Een eenvoudige bouwlogica van houten spanten opgelegd op een baksteenarchitectuur, bevattelijke overspanningen.

Rood als rode draad. Een brandweercliché dat ook hier werd opgezocht. Een herkenningspunt voor de buurt en bezoekers. Stelplaatsen en het publieke gedeelte vormen de plint en zijn in rode snelbouwstenen. In het kantoorgedeelde tonen deze zich van binnenuit als het publieke gedeelte van het gebouw. Bovenaan wordt er gezocht naar een schaalverkleining. De gevels worden wit geschilderd. Hierdoor vinden ze aansluiting bij de schaal van de achterliggende stelplaatsen. Net als de brandweerkazerne van Venturi, waarbij er werd gezocht naar een soort van optische illusie. Raamopeningen zijn volgens een vast grid om het geheel schaal te geven. Waar geen openingen wenselijk zijn vertalen deze zich in terugliggend metselwerk, ritmisch.Bovenaan wordt er claustra-metselwerk voorzien om inkijk te vermijden, doch licht te brengen in de aangrenzende ruimtes, een besloten verdieping.

OpdrachtDesign & Build uitbreiding hoofdkazerne Brandweer Gent, 2018
OpdrachtgeverHulpverleningszone Centrum
LocatieRoggestraat, Gent
SamenwerkingCollectief Noord Architecten (architectuur), Sileghem & Partners (stabiliteit), Bureaupartners (duurzaamheid en technieken)
KunstintegratieHannelore Van Dijck
Algemene aannemingMevaco Bouwbedrijf & Babo nv
FotografieDieter Van Caneghem
ReferentieRobert Venturi – Fire Station, Kay Fisker – Dronningegarden, Caruso St John – Lycéé de Lille