Toren Philip Aguirre Y Otegui, Knokke-Heist

De sculptuur van Philip Aguirre y Otegui is er gekomen in opdracht van het Gemeentebestuur Knokke-Heist dat met diverse publieke middelen in deelgemeente Knokke de nieuwe schoolinfrastructuur van de gemeentelijke Basisschool De Pluim realiseerde.

Op 19 september 2019 beschreef Philip Aguirre y Otegui het hiernavolgende concept over zijn voorstel van sculptuur:
‘Van bij mijn eerste ontmoeting met de directie, de leerkrachten en de leerlingen van De Pluim is er geopperd om te streven naar een kunstwerk dat ook bruikbaar kan zijn voor iedereen van hen. De monumentale, 10 m hoge sculptuur is op een strategische plek naast de school geplaatst. Ze is ook van op de straat goed zichtbaar als symbool of herkenningspunt. De verticaliteit van de sculptuur en haar kleur staan in een mooi contrast met de overwegend horizontale gebouwen van de school. Het kunstwerk bevat een cirkelvormige binnenruimte met een diameter van 5 m die men kan betreden en waarin langs de wanden banken zijn ingebouwd.

Het geheel werd in baksteen (gevelsteen Dodona) en beton opgetrokken, dit is duurzaam, vandalisme bestendig en geeft het geheel een archaïsch uitzicht alsof het er al jaren staat. Bovenaan in de ruimte is er een cirkelvormige opening die niet wordt afgesloten, de toegang wordt ook niet afgesloten. Zo valt het licht van boven binnen en heeft men contact met de natuur.

OpdrachtUitvoering van Toren Philip Aguirre Y Otegui te Knokke-Heist
OpdrachtgeverStad Knokke-Heist
LocatieGBS De Pluim Knokke-Heist
SamenwerkingPhilip Aguirre Y Otegui, Jo Coucke
FotografieKoen De Waal