Bravoure, Biënnale Venetië

De tentoonstelling in het Belgisch paviljoen op de Internationale Architectuurbiënnale van Venetië 2016 staat in het teken van ‘vakmanschap’. “Hiermee bedoelen we niet louter het aloude ambacht, we onderzoeken de mogelijkheid om samen te bouwen en te produceren. Hoe kunnen ontwerpers samen vorm geven aan de stad.” Verduidelijkt Christoph Grafe, directeur van het Vlaams Architectuurinstituut.

Architecten de vylder vinck taillieu, Doorzon interieur architecten en architectuurfotograaf/kunstenaar Filip Dujardin vormden samen het team BRAVOURE dat het tentoonstellingsconcept voor het Belgisch paviljoen heeft bedacht. Architect Jan De Vylder wijst op het belang van de economische meerwaarde van vakmanschap in de architectuur: “We gaan op zoek naar wat vakmanschap kan betekenen in een periode van economische schaarste. Omgaan met die schaarste vereist een hoge mate van precisie.”

Architectenbureau Bart Dehaene – Sileghem & Partners – Ante Timmermans vormen één van de 13 geselecteerde bureaus die samen het team Bravoure vormt. Het tentoongestelde project is een nieuwbouw basisschool in Erpe Mere. Het project omvat niet alleen nieuwe schoolgebouwen maar vooral ook een kunstinventie van Ante Timmermans. Vanaf het prille begin wordt de integratie van het kunstwerk meegenomen in het ontwerpproces door slim om te springen met het beschikbare budget. Ante Timmermans grijpt in door één van de oude paviljoenen niet te laten afbreken, maar simpelweg te behouden op de site. Leeg en schijnbaar functieloos, zonder idee – of net vol mogelijkheden. Doordat er een paviljoen minder moet worden afgebroken, werkt deze artistieke ingreep zelfs enigszins kostenbesparend. En toch kan je het lege paviljoen, net wegens het ruimteoverschot of zelfs de ruimteverspilling, tegelijkertijd bekijken als overdaad.

OpdrachtBravoure - basisschool Erpe Mere - Biennale Architettura di Venezia, 2016
OpdrachtgeverVlaams Architectuurinstituur
LocatieVenetië, Italië
SamenwerkingSileghem & Partners (stabiliteit), Ante Timmermans