Basisschool De Krekel, Haaltert

Op een plek als de rand van de gemeente Haaltert, met overwegend woonweefsel vormt het nieuwe gebouw met gemeenschapsvoorzieningen een element dat orde schept in de ruimere omgeving. Het publieke karakter en de mogelijkheid om de ruimte te ordenen zijn onze uitgangspunten die inherent doordringen tot elk aspect van het ontwerp.

 

De verschijningsvorm van het schoolgebouw herinnert niet toevallig aan een schuur. Die vertrouwde typologie levert – naast de dagdagelijkse associatie met de omgeving – een ideaal onderdak voor een compact rationeel gebouw. Een school is weliswaar méér dan een schuur. Er wordt een sterk architectonisch beeld gevormd door het verrassend samenbrengen van semi-industriële materialen en bouwmethodes. Door de spannende materiaalcombinaties en een bijzondere aandacht voor een fijne en eenvoudige detaillering van hun onderlinge samenvoegingen wordt een karaktervol geheel bekomen dat de materialen ‘optilt’ boven hun verwijzing naar de omgeving.

 

‘Op tijd op school’ is het verlangen van elke schooldirecteur of leerkacht. Een oude manier van tijdsbesef wensen we een nieuw leven in te blazen. In ons ontwerp staat de voordeur quasi zuid gericht. Het is dan ook de uitgelezen plek om het idee van zonnewijzer op ons gebouw te introduceren. Het is niet alleen bruikbaar, maar het is eveneens een didactisch instrument. Aan kunstenaar Mario De Brabandere hebben we gevraagd om deze vorm te geven.

OpdrachtBasisschool De Krekel
OpdrachtgeverGO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
LocatieKattestraat, Haaltert
SamenwerkingSileghem & Partners, Jan De Nul
KunstintegratieMario Debrabandere
FotografieDieter Van Caneghem