Overdekte speelplaats Klim te Gent, 2008-2011

De KLIM, gelegen in Sint-Pietersbuiten te Gent, is de nieuwe naam voor een scholengemeenschap ontstaan na de fusie van een voormalige jongens- en meisjesschool. Deze eenmaking bracht enkele noodgedwongen verplichtingen met zich mee. We stellen een masterplan op dat niet alleen tegemoet komt aan de uitdrukkelijke wens van de school om verouderde infrastructuur kwalitatief te vervangen en de site meer ademruimte te verlenen, maar tevens de buitenruimte onder handen neemt en optimaliseert.

Hiertoe wordt de bestaande speelplaats omgetoverd van een monotone grijze steenvlakte tot een fris plein, geflankeerd door groene schermen waar klimop vervlecht met clematis, blauwe regen, Chinese kamperfoelie en wilde wingerd voor een karakteristieke seizoensgebonden verkleuring zorgt. Binnen deze groene omkadering neemt men de aanwezigheid van diverse lawaai- en stiltezones waar. Spel, stilte en sport wisselen elkaar op een serene doch spannende manier af.

Zo kan menig speelvogel zich uitleven op de verschillende kleurvlakken aan de ene zijde van de speelplaats, terwijl de andere zijn gading vindt in het sportveld aan de andere kant van het plein. In beide gevallen herbergt het uit stacco-roosters opgetrokken skelet van het groene scherm een onontbeerlijk attribuut: een boekentassenrek aan de ene zijde en een basketbalbord aan de andere zijde.

Centraal neemt men, naar ontwerp van kunstenaar Jos Devriendt, betonnen zitbanken waar die samen een sculpturaal element vormen. Elk zitelement werden bekomen door de restanten van een betonnen kubus te combineren met een orthogonaal driehoekig prisma en dit modulair te schakelen tot een geometrische figuur.
Hoewel dit eigenzinnige object een rustpunt te midden van bedrijvige kinderen vormt, fungeert het tevens als draaischijf van het schoolgebeuren. Zo splitst het meubel de colonne kinderen die bij belgerinkel het gebouw uitstormen in twee gelijkmatiger stromen; vormt de lineaire ‘staart’ een uitgelezen stekje voor kortverblijf en fungeert de cirkelvormige ‘kop’ als meditatieve plek voor langdurig samenzijn.

OpdrachtNieuwbouw sanitair blok met overdekte speelplaats
OpdrachtgeverVZW Katholieke Scholen Regio Gent Centrum
LocatieGent
KunstintegratieJos Devriendt
Algemene aannemingNv Omega Bouw, Oostwinkel
1/11 TXT