Verbouwing te Oosterzele, 2001-2002

De site wordt gekenmerkt door twee tegenstrijdigheden: enerzijds de rust van de landelijke gemeente Oosterzele en anderzijds de ‘druk’ van de aanwezige autosnelweg. De toenemende mobiliteit van en naar de E40 heeft zijn impact op de bebouwde omgeving. De waarde van het onroerend goed is er enorm toegenomen en de moderniserings- en bouwdrift zijn er volledig losgeslagen. De authenticiteit van het landelijke wonen dreigt te verdwijnen. De oorspronkelijke ‘harmonieuze’ landelijkheid moet wijken voor het ‘fragmentaire’ moderne landschap.

Haaks op de lintbebouwing wordt op de plaats waar vroeger de stallingen stonden een belangrijke uitbreiding van de reeds zwaar verbouwde hoeve ingeplant. Deze uitbreiding zinspeelt op de gekende verschijningsvorm van stallingen en grijpt daardoor sterk terug naar het landelijke karakter van de plek. Interessante hoekverdraaiingen en dakhellingen worden ingegeven door scherpe stedenbouwkundige randvoorwaarden en uitgelezen zichtlijnen.

De uitbreiding van de woning is geen kopie van het oorspronkelijke ontwerp van de stallingen, het is een po√ętische interpretatie ervan. Er wordt aan de ene kant gebruik gemaakt van picturale elementen en vanzelfsprekende materialen. Aan de andere kant worden deze op een minder conventionele manier toegepast zodat het authentieke beeld op een verfrissende manier wordt herschapen.

Bovenop de architecturale keuzes stelde de bouwheer een aantal andere eisen voorop: een strikt vooropgesteld bouwbudget; delen van het project moeten uitgevoerd worden met low-tech zelfbouwpakketten; en het gebouw moet ten alle tijde programmatorisch inwisselbaar zijn. Daar waar het budget het toeliet worden een aantal ecologisch vriendelijke materialen gebruikt: het schrijnwerk is uitgevoerd in sapupira met FSC-label, het schilderwerk op de binnenmuren in een minerale verf en het volledige dak bekleed met ongeschaafde grenenplanken.

OpdrachtPolyvalente woninguitbreiding
Opdrachtgeverconfidentieel
LocatieOosterzele
Algemene aannemingTony Fruyt, Zomergem (ruwbouw), Eddy Lampaert, Desselgem (daktimmerwerk), De Poortere bvba, Kruishoutem-Lozer (buitenschrijnwerk)
FotografieReinhart Cosaert, Bart Dehaene
1/4 TXT