Verbouwing en uitbreiding van een rijwoning te Sint-Andries, 2002-2003

De brede rijwoning uit de jaren ’60 is gelegen in een rustige buitenwijk van Brugge met aan de overzijde van de straat een prachtig beukenbos. Het grondplan van de woning is eenvoudig en de structuur is logisch. Toch was er de vraag van de opdrachtgevers om het woongedeelte van de woning te verruimen. Erg bepalend voor het ontwerp was de bijkomende vraag naar een autonoom keramiekatelier achteraan in de tuin.

De oplossing wordt gevonden door achteraan in de tuin het spiegelbeeld te bouwen van de gelijkvloerse uitbreiding van de woning. Hierdoor ontstaat tussen beide beglaasde volumes, die de volledige kavelbreedte innemen, een verrassende dialoog met onverwachte vergezichten en vormt het ene volume het decor voor het andere. De woninguitbreiding krijgt ruim zuiderlicht, het atelier is op het noorden gericht. De ontstane ruimte tussen woning en atelier werkt als intieme stadstuin.

De twee volumes hebben een identiek constructief schema: een fijngelede arcade, samengesteld uit verlijmde houten balken, draagt de houten spantenstructuur; de gevel ingevuld met naar buiten draaiende raamdeuren; de houten draagstructuur en het buitenschrijnwerk beschermd door de dakoverkragingen. Ritme, materialisering, symmetrie en schaalopbouw van de gevelwanden werken samen tot twee duidelijke rustgevende volumes.

OpdrachtWoninguitbreiding en bouwen van een keramiekatelier
Opdrachtgeverconfidentieel
LocatieSint-Andries , Brugge
Algemene aannemingIvan Benoot, Zerkegem (ruwbouw), Stefaan Gevens, Beernem (zinkwerk), De Poortere bvba, Kuishoutem-Lozer (buitenschrijnwerk), Pedro Desmet, Lembeke (CV en sanitair)
FotografieReinhart Cosaert
ReferentieTine Deweerdt
1/3 TXT