verbouwing te Sint-Denijs-Westrem, 2011-2013

De kleinschalige verbouwing in de Gentse gemeente Sint-Denijs-Westrem betreft een vrijstaande eengezinswoning met een kleine voortuin en grote achtertuin palend aan de Leie. De woning bestaat uit een hoofdvolume met twee bouwlagen waarvan de tweede bouwlaag zich al deels in het zadeldak bevindt, een naastliggende garage en achterliggende berging. De te slopen achterbouw is één bouwlaag hoog en heeft ook een zadeldak. Zowel de woning als de achterbouw hebben weinig visuele en directe relatie met de achterliggende tuin en de Leie.

Het gevraagde uitgangspunt, het creëren van een intense connectie tussen het woonhuis en de tuin, is dan ook meteen duidelijk. De bestaande achterbouw wordt in zijn totaliteit gesloopt en vervangen door een nieuw geheel. De nieuwe uitbreiding vormt het verlengde van de bestaande keuken en leefruimte en zorgt voor een betere relatie met de achterliggende tuin. De uitbreiding omarmt de bestaande notelaar en laat een doorgang naar de bestaande en deels nieuw op te bouwen garage mogelijk. De nieuwe uitbouw krijgt zo zijn geknikte vorm. De bestaande woning is opgetrokken uit eenvoudige en degelijke materialen: wit geschilderde baksteen, kaki geschilderd schrijnwerk en oranje/rode dakpannen. Bij de nieuwe uitbreiding wordt gekozen voor passende materialen: lichtgrijze betonsteen en de grote raamopeningen met houten schrijnwerk.

OpdrachtBouwen van een polyvalente woonuitbreiding
Opdrachtgeverconfidentieel
LocatieSint-Denijs-Westrem
Algemene aannemingGV Bouw
FotografieDieter Van Caneghem
ReferentieAlbert Saverys
1/5 TXT