Verbouwing en uitbreiding van een rijwoning te Kortrijk, 2010

De rijwoning uit de jaren ’30 is ingedeeld in een typische tweedeling: een hoofdvolume, bestemd voor droge functies en een achterbouw, bestemd voor natte functies. In de loop der jaren vormden zich enkele bijgebouwen tegen het hoofdgebouw. Het groezelige lappendeken heeft dan ook een donkere, besloten en afgeleefde indruk. Om de woning opnieuw een fris en monter gelaat te verlenen, werd de bestaande achterbouw gesloopt en vervangen door een nieuwe die keukenblok, centrale verwarming en enkele sanitaire voorzieningen bevat. Een vide in het hoofdvolume zorgt ervoor dat zacht oostenlicht in deze ruimte neerstrijkt.

De atypische positie van de trap maakt mogelijk dat de nutsfuncties zich eenvoudig in diens verlengde kunnen positioneren. Hiertoe wordt een brede kastenwand voorzien, waarbij een lang lineair keukenaanrecht aan de andere zijde van de ruimte evenwicht biedt. Op de eerste verdieping wordt de slaapkamer aan de tuinzijde opgeofferd voor een badkamer, voorzien van alle moderne comfort. De nevenliggende smalle gang wordt optisch verbreed door de scheidingswand te ontdubbelen tot een leg- en stapelrek; terwijl de aanwezigheid van de vide het ruimtegevoel vergroot door het gelijkvloers met de eerste verdieping te binden.

De nieuwe achterbouw ademt dezelfde geest uit als het hoofdvolume met een hedendaagse toets. Zo wordt het plafond met houten liggers doorgetrokken, refereert het zichtmetselwerk in betonsteen aan de baksteen en wordt een oude tegelvloer gerecupereerd. Het noodzakelijke niveauverschil om dit vloerpakket te realiseren zorgt tevens voor een subtiele overgang tussen oud en nieuw.

Het geheel wordt gekenmerkt door zijn ruwe afwerking. Dit vloeit voort uit een groot respect voor de aangewende materialen en hun karakteristieke eigenschappen en de inherente wens van de bouwheer om geen steriele ruimtes te creƫren. Dit streven naar authenticiteit gaat hand in hand met de keuze voor een low-tech aanpak waarbij vele zaken door de bouwheer zelve kunnen uitgevoerd worden. Daar waar het strikt vooropgestelde bouwbudget het toeliet, werd een meer specifiek detail voorzien. Zo wordt het glasvlak dat tuin en keuken scheidt begrensd door een metalen frame en kaderen moderne kariatiden het uitzicht op de tuin.

Opdrachtlow-budget verbouwen van een rijwoning
Opdrachtgeverconfidentieel
LocatieKortrijk
Algemene aannemingPieters Bouwtechniek (ruwbouw)
1/3 TXT