Verbouwing atelier te Gent, 2014-2016

Ten midden van het maritiem industrieel erfgoed van het Gentse handelsdok bevindt zich de bakstenen loods waarin de woning van kunstenaar Jos Devriendt gehuisvest is. Jos Devriendt ontwierp samen met Architectenbureau Bart Dehaene een dakuitbreiding die dienst doet als kunstenaarsatelier. Het resultaat is een zwart geschilderde houten balk die als vervreemdend element boven de loods opduikt en in dialoog gaat met de imposante schoorsteenmantel. Rond dit volume ontplooit zich een daktuin/beeldentuin. Het atelier is architectuur én meubel tegelijkertijd. De rekken binnenin zijn geen later toegevoegd element maar vormen de basisstructuur die het atelier draagt. Het interieur is geconcipieerd in lijn met Devriendt’s werk: minimalistisch, low-tech en met een hoge afwerkingsgraad. Alles is er hout gelaten behalve de toevoegingen zoals scharnieren en krukken, die zijn net als de buitenkant zwart. Het uitgepuurde materiaalgebruik en maatwerk benadrukt het zuivere, eenvoudige gebaar dat de architectuur hier wil maken.

Opdrachtdakuitbreiding
Opdrachtgeverconfidentieel
LocatieGent
Algemene aannemingIsorevo
Referentieatelierbeeld Jos Devriendt - Derek Jarman House
1/4 TXT