Turnzaal, Refter & Sanitair ‘de Klim’ te Gent, 2011-2014

De KLIM, gelegen in Sint-Pietersbuiten te Gent, is de nieuwe naam voor een scholengemeenschap ontstaan na de fusie van een voormalige jongens- en meisjesschool. Deze eenmaking bracht enkele noodgedwongen verplichtingen met zich mee. De eisen inzake het sanitair comfort vormden een kruitvat voor een reeks vernieuwingen die zich als een brandende lont doorheen het gebouwencomplex slingerden. Zo kon door een nieuw sanitair complex op de speelplaats te voorzien een oude niet-conforme zone verwijderd worden. Hierdoor ontstond de mogelijkheid om de refter en de turnzaal te renoveren en hun nevenfuncties in deze zone te integreren. De herwonnen eenheid op het schoolterrein wordt onderschreven door een eenvoudig en uniform kleurenpalet. Door de bestaande muren te kaleien in een grijswitte tint en een strakke gietvloer te plaatsen, ontstaat een sterk egaliserend effect. Enkele frisse kleuraccenten zorgen voor een helder en kindvriendelijk resultaat.

Enkele specifieke ingrepen verlenen de lokalen aanzienlijk meer leefbaarheid én leefkwaliteit. Een bijkomende raampartij zorgt ervoor dat aangenaam oosterlicht de turnzaal binnenstrijkt. Het sportveld in eenlagig polyurethaan waarop de kinderen vlijtig rond dribbelen kunnen bijgevolg genieten van extra licht, terwijl het akoestisch plafond ervoor zorgt dat in deze zaal enkel nog ballen, en geen oren, suizen. Verpozen kan dan weer op met leder overtrokken aluminium zitbanken. De aanpalende houten radiatorkasten zorgen voor een aangenaam zitcomfort.

De refter kan dankzij een verschuifbare akoestische wand samen met de turnzaal als polyvalente zaal functioneren. Een hagelnieuw industrieel keukenblok voorziet hierbij in spijs en drank voor elke gelegenheid. Voorts zorgt een levensgrote muurschildering van Sabien Clement op keramische tegels voor een poëtisch element. De kleedkamers werden uitgerust met functionele zitbanken (prefabbeton met houten zitting). Ook hier werden bijkomende discrete raamopeningen voorzien.

Ter hoogte van het inkomportaal werden enkele prominente betonnen zitbanken geplaatst. Zij staan in dialoog met het sculpturaal zitelement dat een centrale plaats inneemt op de speelplaats. Beide werden ontworpen door kunstenaar Jos Devriendt. Ze werden bekomen door de restanten van een betonnen kubus te combineren met een orthogonaal driehoekig prisma en dit modulair te schakelen tot een geometrische figuur.

OpdrachtHerconditioneren van bestaand turnzaal en refter, en het sanitair complex
OpdrachtgeverVZW Katholieke Scholen Regio Gent Centrum
LocatieGent
KunstintegratieSabien Clement, Jos Devriendt
1/5 TXT