Lagere school te Lebbeke, 2014

Volgende overwegingen hebben het ontwerp van de basisschool in Lebbeke bepaald: de realisatie van een gebouw met een uitgesproken architecturale uitstraling, een grote ruimtelijke belevingswaarde en een razendsnelle realisatietermijn. Om deze kwaliteiten te verwezenlijken werd resoluut ingezet op de combinatie van een modulaire opbouw met een traditioneel materialenpalet (bakstenen gevels, betonnen lateien, aluminium schrijnwerk, houten accenten, etc.).

Het plan voor de basisschool kan beschouwd worden als een compacte cluster van drie rechthoekige volumes. Het eerste volume, de cockpit, bevat het sanitair, de directie en het secretariaat. Het tweede volume, de jumbo, behelst de polyvalente zaal en de refter. Het laatste volume, de vloot, herbergt een technische batterij, een vloot klaslokalen en de leraarskamer.

Deze volumes beschikken elk, uit functioneel-programmatorische overwegingen, over verschillende kroonlijsthoogtes van respectievelijk 3m50, 4m50 en 7m. Door daarnaast de volumes ten opzichte van elkaar te schranken ontstaat een speels effect. Bovendien wordt zo de mogelijkheid gecreëerd om gebouw en buitenruimte naadloos op elkaar te laten aansluiten én om aan alle lokalen een optimale oriëntatie te verlenen.

OpdrachtNieuwbouw van een Lagere School te Lebbeke
OpdrachtgeverGO! - onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
LocatieLebbeke
1/5 TXT