Kleuterschool Klim te Gent, 2013-heden

De ‘Vrije Scholen Klim’ behoort tot de VZW Katholieke Scholen Regio Gent Centrum. De school biedt zowel kleuter- als basisonderwijs aan. Het schooldomein is beperkt en ligt ingeklemd tussen de katholieke infrastructuur waaruit ze gegroeid is. Op het schooldomein vinden we een aantal grote gebouwen en verschillende kleinere bijgebouwen uit diverse tijdsperiodes. Tussen het klooster en de pastoriewoning en met haar langse zijde aan de Sint-Pietersaalststraat, zal de nieuwe kleuterschool zich inpassen in de bestaande structuur. Ze vervangt daarmee het huidige klassengebouw en de achterliggende turnzaal die niet alleen qua infrastructuur sterk verouderd zijn (en niet meer voldoen aan de hedendaagse normen), bovendien is ook de capaciteit van beide gebouwen te klein en biedt de voorgevel geen representatieve toegang voor het hele scholencomplex.

Het nieuwe schoolgebouw moet voor de kleuters een veilige thuis zijn en een baken voor de buurt. Tegelijkertijd is het wenselijk dat de architectuur zich naadloos in het beeldbepalende weefsel van het ‘Miljoenenkwartier’ invoegt. Dit heeft geleid tot de sterke figuur van het huis op een plint. Het volume van het huis is opgevat in rode tinten en biedt onderdak aan acht klassen en technische ruimte. De plint wordt afgelijnd op de ritmiek van het naburige klooster en pastorij. De grote raampartijen verschaffen zicht op de verdiepte sporthal en zorgen zo voor een levendige aanblik. Door aan de pastorijwoning het geheel terug te trekken ontstaat een toegangszone. De nieuwe toegangspoort wordt uitgewerkt door grafisch vormgevers Jan & Randoald.

OpdrachtNieuwbouw van een kleuterschool met 8 klassen, opvang en turnzaal
OpdrachtgeverVZW Katholieke Scholen Regio Gent Centrum
LocatieGent
SamenwerkingSileghem & Partners, Tech3
Algemene aannemingDERO
1/5 TXT